Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Πολίτης μόνος... ψάχνει υποψήφιο




Πολίτης μόνος... ψάχνει υποψήφιο


Δυο βδομάδες από τις προεδρικές εκλογές, τις πιο κρίσιμες ίσως από 1974 για την Κύπρο.  Ο νέος πρόεδρος δεν θα πρέπει απλά να διαχειριστεί , όπως λέγεται από  πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους, τις μνημονιακές διατάξεις και τις προσταγές των «μεγάλων» της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Από το 2011 αλλά και αργότερα από αυτό το μπλογκ, πολύ πριν φτάσουμε στη σημερινή  τραγική κατάσταση, προτείναμε τις ανατροπές, πολιτικές και κοινωνικές που ήταν απαραίτητες για να προληφθεί το αδιέξοδο. Το κατά πόσον περιμέναμε, ότι είτε οι πολιτικές δυνάμεις (το άθλιο πολιτικό κατεστημένο) είτε ο κυπριακός λαός (κατά Θεμιστοκλή Δέρβη , ο κυπριακός ζοππόβορτος λαός) θα οδηγούσαν τον τόπο στις εν λόγω ανατροπές, είναι άλλη κουβέντα.

Η ευθύνη πάντως διαμοιράζεται, ίσως όχι (σίγουρα όχι) στα ίσα, αλλά πάντως διαμοιράζεται και στους δύο «παράγοντες» της δημοκρατίας, πολιτικό κατεστημένο και λαό. Το πολιτικό κατεστημένο, αυτό το πολιτικό κατεστημένο, που μας οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα και που σήμερα διεκδικεί να μας σώσει, χωρίς καν να έχει προηγηθεί μια ουσιαστική αυτοκριτική, χωρίς ούτε καν να έχει προηγηθεί μια ουσιαστή προσπάθεια αλλαγής στο τρόπο που πολιτεύεται, στο τρόπο που απευθύνεται στο λαό (ακόμα ακούμε για Μακάριο, Γρίβα, αριστερά για να μην βγει η δεξιά και τούμπαλιν κοκ), αυτό το πολιτικό κατεστημένο (στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων) που όλα αυτά τα χρόνια διεπλέκετο με το τραπεζικό κατεστημένο και σήμερα το «καταγγέλει» ανώνυμα, λες και μιλάμε για κτίρια και εταιρίες φαντάσματα και όχι για άτομα, φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης.

Το καλοκαίρι του 2011, η ιστορία του τόπου στιγματίστηκε από τα τραγικά γεγονότα στο Μαρί. Ο λαός έδειξε για πρώτη φορά ότι ήταν έτοιμος να βάλει τέλος στην πολιτική ασυδοσία. Το «κίνημα» όμως που δημιουργήθηκε και η άτυπη ηγεσία του, ενώ από τότε οσφριζόταν που οδηγείτο ο τόπος,  περιόρισε τη δράση του στις «απολίτικες» και άνευ συγκεκριμένου ανατρεπτικού πολιτικού στόχου συγκεντρώσεις  - «μνημόσυνα» έξω από το προεδρικό μέγαρο με προδιαγεγραμμένο το «άδοξο» τέλος. Δεν ισχυρίζομαι βέβαια ότι θα έπρεπε να κηρυχθεί η επανάσταση και να πάρει ο λαός τα «καρυοφύλια»  και τις μολότοφ. Το αντίθετο. Θα έπρεπε τότε, ο λαός ή το λαϊκό «κίνημα» να θέσει το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας προ των ευθυνών της, για μια συλλογική δράση, έξω από τα άθλια πολιτικά τους παιχνίδια εξουσίας με σκοπό την πρόληψη της επερχόμενης καταστροφής. Την ευθύνη της αποτυχίας της «εκμετάλλευσης» αυτού του μομέντουμ, την φέρει ο καθένας από εμάς. Την φέρουμε και όσοι είμασταν παρόν στο προεδρικό το θλιβερό αυτό καλοκαίρι, και όσοι «ηγούνταν» της προσπάθειας και όσοι παρακολουθούσαν από τις τηλεοράσεις τους (αν είχαν ρεύμα) τα τεκτενόμενα έξω από το προεδρικό. Ας μην βιαστεί κάποιος να πει, ότι δεν ήταν πρέπον να «εκμεταλλευτούμε»  τις ανθρώπινες τραγωδίες του χαμού δεκατριών ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς. Πολιτική είναι η ίδια η ζωή μας. Άλλωσε, και στο πόρισμα Πολυβίου, αναφέρεται ρητά το μερίδιο ευθύνης,  διαχρονικά της πολιτικής ηγεσίας του τόπου στην καταστροφή. Η δράση για πολιτικές ανατροπές προκειμένου να προλαμβάναμε την ασυγκρίτως μεγαλύτερη «έκρηξη» της σημερινής κρίσης ήταν και απολύτως δικαιολογημένη και απολύτως επιβεβλημένη. Χάθηκε. Αφέθηκε η λαϊκή αντίδραση, βορά στα πολιτικά παίγνια των κομματικών μηχανισμών.

Στις επερχόμενες εκλογές, οι τρεις εκπρόσωποι του διεφθαρμένου πολιτικού κατεστημένου μας, αυτού του κατεστημένου που φέρει την ευθύνη και για την έκρηξη στο Μαρί και για την «έκρηξη» της άνευ προηγουμένου απώλειας της εθνικής μας κυριαρχίας, του μνημονίου, των αδιεξόδων που οδηγήθηκαν δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, του επερχόμενου ξεπουλήματος του εθνικού μας πλούτου, του υποθηκευμένου μέλλοντος του τόπου, διεκδικούν την ψήφο μας. Ένας από τους τρεις θα εκλεγεί. Κατά πάσα πιθανότητα, ο εκλεκτός του ΔΗΣΑΚΕΛΙΚΟΥ μετώπου, ο άνθρωπος που θα συνεχίσει με συνέπεια την πολιτική Χριστόφια στο κυπριακό, θα υλοποιήσει τις ιδιωτικοποιήσεις που συμφώνησε ο Χριστόφιας και θα βοηθήσει το ΑΚΕΛ να ξανασυσπειρώσει το κομματικό του πελατολόγιο, ο Νίκος Αναστασιάδης.

Όποιος και να εκλεγεί στο δεύτερο γυρό... όποιος και να εκλεγεί θα πρέπει στη πρώτη Κυριακή να έχει πάρει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα από το λαό. Το μήνυμα της αμφισβήτησης. Το μήνυμα ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τη πεπατημένη της για δεκαετίες πολιτική, που μας έφερε στη σημερινή «έκρηξη». Το μήνυμα ότι όποιος και να εκλεγεί θα έχει πολύ σύντομα να αντιμετωπίσει  την οργή του λαού αν δεν προχωρήσει στις απαραίτητες ανατροπές που θα δώσουν προοπτική εξόδου από την «κρίση». Στη πρώτη Κυριακή, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ολόκληρο το πολιτικό κατεστημένο του τόπου, θα πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι πρέπει να προχωρήσουν σε οδηνηρή αυτοκριτική, να εγκαταλείψουν τους «φτηνούς» πολιτικάντικους σχεδιασμούς τους και να συνεργαστούν στα πλαίσια μιας πραγματικής ανατροπής, στο κυπριακό, στην αποκατάσταση της κυριαρχίας μας και στην πολιτική για εξόδο από την κρίση.

Όποιος και να είναι ο επόμενος πρόεδρος.

Θα πρέπει στο πρώτο γύρο και οι τρεις υποψήφιοι και τα κομματικά τους επιτελεία να έχουν φάει ένα δυνατό χαστούκι με απροσδόκητα χαμηλά ποσοστά.

Γι αυτό, την πρώτη Κυριακή, δεν μπαίνω σε ψευτοδιλήμματα. Δεν επιλέγω τον λιγότερο αναξιόπιστο. Την πρώτη Κυριακή επιλέγω να στείλω το μήνυμα που ΔΕΝ έστειλα τον Ιούλιο του 2011. Ότι ο τόπος δεν σηκώνει πια, κομματικές στρατηγικές.

Γι αυτό ΕΠΙΛΕΓΩ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ στις εκλογές. Γι αυτό επιλέγω ένα από τους μικρούς υποψήφιους για να καταγράψω όσο το δυνατό μειωμένο ποσοστό στους τρεις «μεγάλους». Για να μπορέσω να έχω ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.

5 σχόλια:

  1. Σωστότατη προσέγγιση!
    Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι η αποχή δίνει χαστούκια στο κατεστημένο. Αντιθέτως, το ταΐζει.
    Αν το 20% της αποχής των βουλευτικών εκλογών ψήφιζε με αυτή τη λογική θα τρίζαν από τότε πολλές καρέκλες!
    Καλή ψήφο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία η ανάρτηση… Θα διαφωνήσω όμως σε δύο σημεία…
    Πρώτον στο «υποψήφιος του ΔΗΣΑΚΕΛ» πολύ λαϊκίστικη προσέγγιση σε τόσο καλογραμμένο κείμενο…
    Δεύτερον: Η ψήφος σε κάποιον όσο μικρός ή μεγάλος και να είναι πρέπει να δίνετε βάση της ικανότητας του να κυβερνήσει… Θεωρώ πως ο τρόπος να αλλάξει κάτι ο λαός δεν είναι με ψήφο αγανάκτησης αλλά με υπεύθυνη ψήφο χωρίς να τελειώνει εκεί… Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να είμαστε εκεί να κρίνουμε τον όποιο είναι στην εξουσία (άσχετο αν τον ψηφίσαμε ή όχι)… Θα πρέπει η οποιαδήποτε κυβέρνηση να ξέρει πως ο κόσμος είναι εκεί και δεν θα επιτρέψει ούτε θα συγχωρέσει λάθη…
    Το κίνημα που δημιουργήθηκε με το Μαρί μπορεί να μην άλλαξε την Κύπρο αλλά έδειξε ότι ο κόσμος όταν χρειαστεί είναι εκεί….

    Deme

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Deme: "ο κόσμος είναι εκεί και δεν θα επιτρέψει ούτε θα συγχωρέσει λάθη"
      Πιστεύω ότι ο μόνος πρακτικός τρόπος να περάσει αυτό το μήνυμα στην έμμεση δημοκρατία που ζούμε, είναι να τους στερήσουμε την ψήφο μας. Και αυτό μπορεί να γίνει εάν δώσουμε την ψήφο μας σε κάποιο, αλλά όχι σε αυτούς. Υπάρχει άλλος τρόπος που θα έχει αποτέλεσμα;

      Διαγραφή
    2. Deme
      ΠΡΩΤΟ: το ΔΗΣΑΚΕΛικό μέτωπο δεν είναι κάτι καινούριο. Εκδηλώνεται από καιρόν εις καιρού αναλόγως αναγκαιότητας. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στην ιστορία μας που τα 2 κόμματα λειτούργησαν σαν μέτωπο. Και όχι τυχαία μια και έχουν τις ίδιες ακριβώς θέσεις, περιβλημένες με διαφορετικούς μαδνύες "αριστεράς" και "δεξιάς" για λόγους ψηφοθηρίας.

      ΔΕΥΤΕΡΟ: αν δεις παλιότερα κείμενα στο μπλογκ μου, αναφέρομαι σε μια εξαιρετική κρίσιμη κατάσταση που βρισκόμαστε. Σε ένα πόλεμο. Σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σε τέτοιες περιόδους, απαιτούνται ιδιαίτερες πολιτικοκοινωνικές συνθήκες για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε. Δυστυχώς οι πολιτικοί μας ακολουθούν προσωπικές μικροκομματικές στρατηγικές που όχι μόνο δεν εξυπηρετούν τον τόπο αλλά μας πάνε ακόμα πιο πίσω. Αν διαβάσεις παλιότερα κείμενα θα καταλάβεις τι εννοώ.

      Σε ευχαριστώ που διάβασες το κείμενο και για το σχόλιο σου πάντως.

      Διαγραφή
  3. Αγαπητέ Μαρίνο,
    Κατ’ αρχάς απολογούμαι που καθυστέρησα τόσο να απαντήσω… Η αλήθεια είναι πως είδα την απάντηση σου σήμερα όταν μπήκα στο μπλοκ σου για να δω αν έβαλες κάτι καινούριο.
    Είναι πρώτη φορά που άφησα κάποιο σχόλιο αν και παρακολουθώ αρκετά μπλοκς…
    Στο προκείμενο: Όλα τα κόμματα είναι πάνω κάτω τα ίδια… Κάποιες φορές όμως οι μικρές ίσως διαφορές γίνονται μεγάλες. Δηλαδή: Αν πρόεδρος τα τελευταία 5 χρόνια ήταν ο Κασουλίδης ή ο Παπαδόπουλος είμαι αρκετά σίγουρη πως η διαχείριση των αποφάσεων που οδήγησαν στο Μαρί θα ήταν διαφορετική και θα έφερνε διαφορετικό αποτέλεσμα… Μπορεί και να κάνω λάθος …
    Αυτό από μόνο του μου λέει πως από τις επιλογές που είχαμε και έχουμε για την επόμενη Κυριακή οι διαφορές μπορεί να είναι μικρές αλλά όταν έρθει η ώρα να είναι καθοριστικές…
    Συμφωνώ απόλυτα με το δεύτερο σημείο… Μέχρι τώρα, κατά τη δική μου άποψη πάντα, δεν νομίζω πως είχαμε πρόεδρο ο οποίος στο ισοζύγιο των προσωπικών φιλοδοξιών και των σωστών αποφάσεων για την χώρα μας, έβλεπε να βαραίνει το δεύτερο… Δυστυχώς κάποιος όμως από τις επιλογές που έχουμε θα κυβερνήσει, άρα πρέπει να αποφασίσουμε ποιος θα είναι αυτός…
    Κανένας από τους 11 υποψήφιους δεν με εκφράζει … Μακάρι να μπορούσε ο κόσμος να προτείνει υποψήφιους και αν αυτοί αποδέχονταν την πρόσκληση τότε να ψηφίζαμε… Πως γίνετε με τα διάφορα μεγάλα βραβεία… ένα τέτοιο πράγμα…
    Απολογούμαι που μακρηγόρησα… Η αλήθεια είναι πως επισκέφθηκα το μπλοκ σου για να δω την άποψη σου μετά τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής…

    Deme

    ΑπάντησηΔιαγραφή