Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Ο πόλεμος άρχισε



Ο πόλεμος άρχισε

Θα ήθελα να προσπαθήσω, γράφοντας αυτές τις γραμμές, θα ήθελα να μπορέσω να διατηρήσω την ψυχραιμία μου. Να προσπαθήσω να συγκεντρώσω τις σκέψεις μου, με νηφαλιότητα, να βάλω μια τάξη στα όσα θλιβερά γίνονται αυτές τις μέρες στον τόπο μας. Καθώς γράφω προσπαθώ ακόμα βρω κάποια ελπίδα ή ακόμα να διερευνήσω τυχόν θετικά στοιχεία της κατάστασης.
Από αυτό το μπλογκ εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, επανειλημμένα («Ανατροπές ή βαρβαρότητα», «Το διάγγελμα του προέδρου – Ανατροπή 2», «Μια ανάσα από τον πόλεμο») φωνάζαμε ότι η κρίση που βρισκόταν σε εξέλιξη δεν ήταν μια απλή οικονομική κρίση αλλά ο προάγγελος ενός ανελέητου πολέμου, ενός πολέμου με διαφορετική μορφή από αυτούς που ξέραμε μέχρι σήμερα, ενός πολέμου χωρίς συμβατικά όπλα. Περιγράφαμε τον πόλεμο ως ένα οικονομικό έγκλημα που σκοπό έχει την διάλυση του κράτους και την άνευ όρων παράδοση όλων των πόρων του κράτους, των υδρογονανθράκων, των ημικρατικών οργανισμών, των πάντων, ακόμα και την «επίλυση» του κυπριακού θέματος με απαράδεκτο τρόπο. Για να γίνουν όλα αυτά εξηγούσαμε ότι ο λαός μας θα οδηγείτο προ τεραστίων διλημμάτων ολικής καταστροφής ή παράδοσης, ολικής καταστροφής ή σημαντικής μείωσης του βιοτικού επιπέδου, ολικής καταστροφής ή «επίλυσης» του κυπριακού κοκ.
Προτείναμε ξεκάθαρα ότι μόνος τρόπος αντιμετώπισης του επερχόμενου πολέμου, ήταν μια ολική ανατροπή σε πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο. Δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα βέβαια ότι η προτεινόμενη «ανατροπή» θα ήταν ικανή να ανατρέψει την επερχόμενη καταστροφή. Οφείλαμε όμως, έγκαιρα, να προσπαθήσουμε να θωρακίσουμε τον τόπο από τους «εισβολείς».
Πριν από μια βδομάδα, το Eurogroup, καταδίκασε τη Κύπρο σε απόλυτη καταστροφή. Το παραδέχονται όλοι, ακόμα και όσοι, υπό τον μανδύα της λογικής και του εθνικού συμφέροντος, αποδέχτηκαν την εφαρμογή της. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, το Eurogroup, πρότεινε αρχικά διαδικασία bail in  για τις δύο μεγάλες τράπεζες. Όταν η πρόταση απορρίφθηκε, το Eurogroup, κατέληξε στο κούρεμα των καταθέσεων σε όλες τις τράπεζες της Κύπρου, γεγονός που θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυτη κατάρρευση όλων των τραπεζών, του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου και στην άμεση χρεοκοπία του κράτους. Από τη στιγμή που φύγαμε από το eurogroup με αυτή τη πρόταση, η βόμβα βρισκόταν ήδη στα θεμέλια και των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού τομέα. Θεωρώ ότι η απόφαση της βουλής για το όχι στο κούρεμα σε όλες τις καταθέσεις, έσωσε το κράτος από βέβαιη άμεση χρεοκοπία.
Μέχρι στιγμής, οι εξελίξεις τρέχουν από λεπτό σε λεπτό. Από ότι φαίνεται η Λαϊκή Τράπεζα διαλύεται ενώ προς το παρόν γίνεται διαπραγμάτευση για τη διάσωση της Τράπεζας Κύπρου. Οψόμεθα
Σε κάθε περίπτωση η Κύπρος έχει πληγεί από μια βόμβα μεγατόνων. Αμφιβάλω για το κατά πόσον θα μπορέσει η πατρίδα μας να ορθοποδήσει στο σύντομο μέλλον. Από την ερχόμενη βδομάδα, οι άνεργοι θα πληθαίνουν, οι φτωχοί θα αυξάνουν δραματικά, η απελπισία θα αυξάνεται. Πέρα από τις πιέσεις στην οικονομία που θα ασκήσει η συμφωνία με το Eurogroup, θα υπάρξουν πολύ σύντομα νέοι εκβιασμοί για μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών κοκ. Η ύφεση θα βαθαίνει και η απελπισία θα εδραιώνεται.
Η πατρίδα μας, βρίσκεται πια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σε κατάσταση πολεμικής σύρραξης. Θα υπάρξουν τεράστιες απώλειες, αυτό πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Ωφείλουμε όμως έστω και αυτή τη στιγμή να αγωνιστούμε για να επανέλθει η «ειρήνη» και η ευημερία. Κάθε μέρα που περνά η κατάσταση θα χειροτερεύει.
Θεωρώ ότι το κυβερνητικό σχήμα, τουλάχιστον όπως είναι σήμερα έχει κλείσει τον κύκλο του. Απαιτούνται ανατρεπτικές κινήσεις για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Τα πολιτικά κόμματα, δεν έχουν ούτε το σθένος, ούτε την αξιοπιστία, ούτε την αξιοπρέπεια να προχωρήσουν σε αυτές τις κινήσεις. Ο λαός θα πρέπει να κινηθεί ειρηνικά και μαζικά,  να πιέσει με κάθε τρόπο και σε κάθε κατεύθυνση και να αποτελέσει τον καταλύτη για την ανατροπή. Ο λαός πρέπει να απαιτήσει:
1. Την δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού σχήματος από όλα το κόμματα, κινήματα, είτε υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη είτε από όποιον άλλον συναποφασιστεί από όλους. Σε αυτό το κυβερνητικό σχήμα κανείς δεν περισσεύει.
2. Δημιουργία στρατηγικής για την συντομότερο δυνατό εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Πανστρατιά όλων, για την προώθηση και υλοποίηση στρατηγικών συμμαχιών με άλλα κράτη για την θωράκιση του θέματος. Η Τουρκία σήμερα αγωνίζεται να ακυρώσει ακόμα και την συμφωνία με το Ισραήλ.
3. Χάραξη πολιτικής έκτακτης ανάγκης για στήριξη όλων των συμπολιτών μας, ο οποίοι πρόκειται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα φτώχειας. Θα πρέπει να δωθεί το μήνυμα στην κοινωνία ότι η αλληλεγγύη θα αποτελέσει το βασικότερο μέτρο για την μελλοντική πρόοδο  ολόκληρης της κοινωνίας.
4. Δημιουργία στρατηγικής για έξοδο από τα δεσμά της Τρόικας. Θα πρέπει, χωρίς δογματισμούς, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς κολλήματα να εξεταστούν ΟΛΕΣ οι προτάσεις.
5. Εκσυγχρονισμό του κράτους και του δημόσου τομέα.
6. Την εκστρατεία σύμπηξης μετώπου κρατών της Ευρωζώνης για ενεργοποίση της απόφασης για  άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM και όχι μέσω των κρατών
7. Κάθαρση και τιμωρία των ενόχων που οδήγησαν στο ξεγύμνωμα της «οικονομικής άμυνας» του κράτους που οδήγησε στη σημερινή τραγωδία.
Τέλος θεωρώ ότι η δημιουργία του ταμείου αλληλεγγύης προσφέρει μια θετική προοπτική. Πρέπει να οργανωθεί και να προωθηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να στηριχτεί από σύσσωμη την κοινωνία, τις επιχειρήσεις, την εκκλησία για την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών “επιθέσεων” αλλά και ως εγγύηση για χρηματοδότηση μελλοντικών μεγάλων αναπτυξιακών έργων που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Αν πρέπει να βρω κάτι θετικό από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι το γεγονός ότι το μηνύμα για τις πραγματικές προθέσεις της Τρόικας και όσων βρίσκονται πίσω από αυτήν είναι ξεκάθαρες.  Δεν έχουμε τη δυνατότητα να πλανώμεθα. Η Τρόικα δεν είναι μια τράπεζα που μας δανείζει. Εύχομαι λαός και πολιτικές ηγεσίες να έχουν πάρει τα σωστά μυνήματα και να αρχίσει η ΑΝΑΤΡΟΠΗ για την σωτηρία του τόπου, του λαού και των μελλοντικών γενεών. Αλλιώς…

ΥΓ: Οι τράπεζες και το κράτος μας, μετά την συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Ακόμα και αν η συμφωνία δεν περιλαμβάνει διάλυση άλλων τραπεζών, ο κίνδυνος για σύντομη τέτοια κίνηση είναι ορατός. Από την Τρίτη ή όποτε ανοίξουν οι τράπεζες ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ σε πιθανό BANK RUN. ΣΤΗΡΙΖΩ με τον τρόπο μου τις τράπεζες, ΣΤΗΡΙΖΩ τον τόπο, ΔΕΝ αποσύρω όποιες καταθέσεις πέραν από τις άμεσες τρέχουσες ανάγκες μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου